Praznikom svetlosti počela Era kulture

Nacionalnu prestonicu kulture otvorila je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković u okviru manifestacije “Praznik svetlosti” i tom prilikom istakla da kultura pripada svim njenim građanima podjednako, a da je projekat Prestonica kulture Srbije jedan od najvažnijih koraka u ispunjenju tog cilja. Prema rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević Užice sa velikom radošću otpočinje novo poglavlje kulturnog delovanja i raduje se svemu što dolazi.

Gojković: Veliki dan za Užice


Kako je obrativši se iz Narodnog pozorišta Užice, istakla potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, ovo je veliki dan za Užice i Zlatiborski okrug, naročito ako se zna da su kultura i umetnost ovog prelepog dela naše zemlje prepoznatljivi širom sveta.

„Pred Užičanima je jedna više nego zanimljiva godina, ispunjena mnogobrojnim i kvalitetnim kulturnim programima i sadržajima. Ne sumnjam da će Užice kao Prestonica kulture uspeti da ispuni sva očekivanja i ispiše nove stranice u bogatoj istoriji grada, baš kao što je to učinio Čačak kao prva nacionalna prestonica kulture“, rekla je Gojković.
Ističući da je od svog početka ideja vodilja projekta da nosilac prestižne titule Nacionalne prestonice kulture u najboljem svetlu predstavi svoje kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštvo, Gojković je ukazala da je Užice važan grad za srpsku istoriju i kulturu i da je zato i za njega i za čitav ovaj kraj, ali i za celokupnu kulturnu scenu naše zemlje, dragoceno to što će posetioci imati priliku da uživaju u sadržajnom i autentičnom umetničkom programu.

Ona je Užičanima poželela uspešnu godinu kulture, da zasija punim sjajem, da “svi zajedno u svet pošaljemo najlepšu sliku ‘Ere kulture’ i da uživate u svemu dobrom što kultura ima da pruži“.

Manigfestacije za sve grupe stanovnika


Istakavši da Užice sa velikom radošću otpočinje novo poglavlje kulturnog delovanja i raduje se svemu što dolazi, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević naglasila je da počinje ispisivanje nove istorije koja će biti upamćena, ali i nastavljena.
“Oslanjajući se na kulturno-istorijsko nasleđe, sa vizijom budućnosti, pažljivo smo brinuli o svim programima i njihovoj realizaciji, sa ciljem da, ono što se zbiva u godini Prestonice kulture Srbije, bude jak temelj za sva buduća delovanja, buduće generacije i jedno od najvažnijih sećanja koje će nastaviti da sija, hrabri i pomogne u daljim, značajnim, trasiranjima naših puteva.

Ovaj projekat u sebi sadrži i značajne infrastruktrune projekte, a oni jesu omaž našim velikanima koji su svojim radom, talentom i posvećenošću ostavili veoma značajnu zaostavštinu koja je naš ponos i veliki zadatak, jer čuvanje od zaborava i kontinuitet sećanja naš je najveći zadatak čija realizacija biva najveći ponos”.

Ceremoniju otvaranja upotpunila je manifestacija “Praznik svetlosti” kojoj su pored predstavnika Ministarstva kulture i drugih ministarstava Vlade Republike Srbije prisustvovali ministar za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, predstavnici opština Zlatiborskog okruga, sveštenstva, ustanova kulture, javnih preduzeća, privrednici i mnogobrojni građani Užica.