Prvo izdanje internacionalne radionice vune

Еуропеан wоол пицниц je prvo izdanje internacionalne radionice vune, koja će se održati na Zlatiboru, od 2. do 7. avgusta 2023. godine, pod pokroviteljstvom Evropske fondacije za vunu u saradnji sa Вива Витториа Фирензе, a u organizaciji Krafting kompanije i Turističke organizacije Zlatibor.

Program obuhvata radionice za izradu predmeta od vune u tradicionalnim tehnikama.

Naši gosti su iz Firence, „Тхе Фирензе Книттинг Гроуп“, i pridružuju nam se u promociji specijalnog projekta pod nazivom ВИВА ВИТТОРИА Фирензе čiji je cilj podizanje svesti o nasilju nad ženama. Ovaj program u Firenci organizuje dobrotvorna grupa AILO (Američka internacionalna organizacija iz Firence). Da bi postigli ovaj cilj, učesnici ВИВА ВИТТОРИА pletu i heklaju hiljade kvadrata veličine 50 cm x 50 cm svaki. Nakon toga, četiri kvadrata se spajaju zajedno kako bi formirali prekrivač dimenzija 100 cm x 100 cm. Svi prekrivači će biti izloženi u novembru na Пиазза Санта Цроце u Firenci. „Фирензе книттинг гроуп“ u saradnji sa ostalim organizacijama, očekuju dovoljan broj pletenih prekrivača kako bi pokrili ceo trg. Svaki prekrivač biće ponuđen na prodaju za minimum 20 evra, a prihod će biti dat organizacijama čija je misija podizanje svesti o nasilju nad ženama.

Tokom svih radionica na Zlatiboru, biće razmenjeni i upoređeni motivi i tehnike sa našim nadaleko poznatim zlatiborskim pletiljama. Ukoliko letnji raspust provodite na Zlatiboru, pozivamo vas da nam se pridružite u petak 4. avgusta na međustanici Gold Gondole od 11-13 č na radionici filcanja vune i u ponedeljak 7. avgusta od 17 č na javnom času pletenja na Kraljevom trgu u centru Zlatibora.

Prijava učešća putem mejla na vesna.rusic@gmail.com