Sajam poljoprivrede i ruralnog turizma na Zlatiboru od 10. do 12. maja

Prvi sajam poljoprivrede i ruralnog turizma biće održan na Zlatiboru od 10. do 12. maja i odvijaće se u tri celine. Agro sajam Zlatibor zamišljen je da bude koristan širokoj publici, poljoprivrednicima, savetodavcima, naučnicima iz oblasti poljoprivrede kao i svima zaiteresovanima za distribuciju i kupovinu poljoprivrednih proizvoda.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Opština Čajetina i Zlatiborski eko agrar organizuju Prvi sajam poljoprivrede i ruralnog turizma „Zlatibor 2024“ od 10. do 12. maja na više lokacija u centru naseljenog mesta Zlatibor. Sajam će predstavljati jedinstvenu priliku za sticanje novih znanja, umrežavanje i davanje značajnog doprinosa razvoju poljoprivrede u regionu.

„Sajam će se odvijati u tri celine – izložbeno-prodajnom, koji će se odvijati na Kraljevom trgu na Zlatiboru, gde će biti predstavljene poljoprivredno-savetodavne službe iz cele Srbije kao i proizvođači koje oni preporučuju, edukativni deo koji će se odvijati u Inovacionom biznis centru Zlatibor i ono što vidimo kao glavni adut ove manifestacije je izložba poljoprivredne mehanizacije koja će se održati u neposrednoj blizini Turističko rekreativnog kompleksa na Zlatiboru“, rekao je Marko Marić, direktor Zlatiborskog eko agrara.

Zlatiborski eko agrar je odnedavno bogatiji za ogranak pod nazivom Agro sajam koji je specijalizovan za organizaciju događaja u oblasti poljoprivrede i turizma poput Pršutijade, Rakijade i sličnih manifestacija karakterističnih za zlatiborski kraj. Marić je posebno istakao da je edukacija poljoprivrednika sve značajniji osnov uspešnog bavljenja ovom privrednom granom i taj segment je neodvojiv od onoga što Eko agrar uobičajeno radi.

„Insistiramo na primeni nauke u praksi u cilju podizanja prinosa i bolje ekonomičnosti na gazdinstvima. Sve edukacije se odvijaju sa naglaskom na uslove poslovanja u našem kraju, u brdsko-planinskom području, i kao što smo prošle godine održali veliki broj predavanja za poljoprivrednike, istim tempom nastavljamo i u ovoj godini“.

Prvа narednа edukacijа biće realizovana u saradnji sa Centrom za ispitivanje namirnica sa kojim je u planu i organizovanje škole u kojoj će se izlagači, sa smotre suvomesnatih proizvoda, edukovati na koji način su njihovi proizvodi ocenjivani i kako su kategorisani, kako bi znali kako da u budućnosti još više unaprede nivo kvaliteta svojih proizvoda.

Izvor: Zlatibor press