Šta Užice dobija kao prestonica kulture

U četvrtak, prvog dana proleća,Užice od Čačka preuzima titulu nacionalne prestonice kulture. Gosti iz Čačka čiji je moto „Čačanska rodna“ u „Eru kulture“ stići će vozom. Centralna svečanost je „Praznik svetlosti“ na trgu koji će RTS direktno prenositi.Šta će Užice dobiti kao prestonica kulture.

Najviše građevinskih radova očekuje najmlađu ustanovu kulture u gradu, novi izgled i nova sala za početak, a kasnije i izgradnja muzeja keramike i dečjeg kulturnog centra ćime će Gradski kulturni centar promeniti i izgled i mogućnosti.

“Mi ne samo da smo rešili probleme koje, pitanje da li bi ikada verovatno da ih nikada ne bi mogli rešiti”, kaže Filip Baralić direktor Gradskog kulturnog centra.

U Narodnom muzeju priprema se nova postavka o nastanku i razvoju Užica.

“Ova naša postavka razvija se na prostoru od oko 400 kvadrata u prvoj zgradi muzejana prvom, spratu i ona prati hronološki razvoj grada što je veoma bitno ne samo za obrazovne, nučne , stručne institucije”, navodi Slavica Stefanović, direktor Narodnog muzeja Užice.

Od ostalih segmenata koji će ostati i kasnije treba izdvojiti i najavljenu rekonstrukciju kuće Mihaila Milovanovića prvog akademskog sliakra iz užičkog kraja. Tu su i novi murali koje su oslikali đaci Umetničke škole kao dobrodošlica svima koji u Užice dolaze vozom. Od Čačana, na poklon stiže stablo šljive “Čačanske rodne“, kao pelcer za „Eru kulture“.Ipak najveća želja je:

“Da to ne bude jedan kulturni bljesak, da to ne bude grupa događaja, tribina, predstava, koncerata, naravno naše promišljanje ide u smeru da sve ono što budemo radili u ovoj godini jeste bitno za neko buduće vreme”, kaže Branislav Mitrović koordinator i menadžer projekta.

Namera Užičana, dakle je da „Era kulture“ potraje i kada se ugase svetla „Praznika svetlosti“.

rts