Stanje bezbednosti na području policijske uprave u Užicu za februar

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Užicu tokom februara 2024. godine ostvarili su dobre rezultate rada i održali povoljno stanje bezbednosti.

Tokom februara otkriveno je i prijavljeno ukupno 75 krivičnih dela, što je za devet odsto manje u odnosu na isti mesec prošle godine, od kojih je 66 krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminala, pet krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala, tru dela iz oblasti ekološkog kriminala i jedno delo iz oblasti visokotehnološkog kriminala. Policijski službenici rasvetlili su 68 odsto krivičnih dela opšteg kriminal izvršenih od strane nepoznatih lica.

Izvršeno je 9 krivičnih dela protiv života i tela i 18 krivičnih dela protiv imovine.

Tokom februara policija je zaplenila više od 800 grama marihuane i manju količinu kokaina.

U oblasti javnog reda i mira ostvareno je povoljno stanje, budući da nisu registrovani teži oblici narušavanja javnog reda. Evidentirano je 41 javno okupljanje.

Po Zakonu o javnom redu i miru evidentirano je 35 prekršaja, od kojih je 11 izvršeno na ulicama i na trgu, dok je 7 izvršeno u ugostiteljskim objektima.

U februaru 2024. godine na putevima koje pokriva Policijska uprava u Užicu dogodilo se ukupno 29 saobraćajnih nezgoda, od kojih 9 sa nastradalim licima, u kojima je poginulo 1 lice, 3 zadobila teške, a 8 lake telesne povrede. Prema kategorijama učesnika u saobraćaju, poginuo je vozač putničkog vozila, a među povređenima najviše je putnika u putničkim vozilima – 5 i vozača u putničkim vozilima – 4.

U kontroli saobraćaja otkriveno je 4.577 saobraćajnih prekršaja. Iz saobraćaja je isključeno ukupno 357 vozača, od kojih 174 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i 12 pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

U toku meseca februara ove godine na području Policijske uprave u Užicu registrovano je 11 migranata, od kojih je 10 izrazilo nameru za dobijanje azila u Republici Srbiji. Na području Policijske uprave u Užicu izvršena je prijava boravišta za više od 7.060 stranih državljana, što je za 18% više u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Izvor: GZS