Stefanović: Turizam je za Krupance način življenja

Turizam u opštini Krupanj, pored poljoprivrede, predstavlja osnovnu granu privrede zaduženu za razvoj ove prelepe i netaknutom prirodom bogate lokalne samouprave. Gradska vlast i u narednom periodu će ulagati u turizam ali i oslanjati se na njega kako bi migratorni procesi postali reverzibilni, odnosno kako bi podstakli što veći broj ljudi da se vrati u svoje rodno mesto, ali i da privuku već broj turista. Na koji način Opština Krupanj pomaže razvoj turizma, a kakvo je trenutno stanje i koji su to planovi za budućnost otkriće nam pomoćnik predsednika opštine Mladen Stefanović.

– Koliko polažemo računa o razvoju turizma svedoči i činjenica da je on za nas sredstvo, a bogami i način življenja protekle dve godine, od kada smo 2020. godine i zvanično dobili status turističkog mesta. Taj status smo ove godine ponovo potvrdili kada nam je bila komisija iz Ministarstva turizma i omladine, a u narednom periodu daćemo sve od sebe da tako i ostane. Takvim statusom mogu se pohvaliti još samo 17 lokalnih samouprava u Srbiji – započinje razgovor sa nama pomoćnik predsednika opštine Krupanj Mladen Stefanović.

Zbog geografskog položaja, oivičena Jagodnjom, Boranjom i Sokolskim planinama, i velikog prirodnog bogatstva koju poseduje opština Krupanj, sportsko – rekreativni turizam zauzeo je vodeće mesto među granama turizma.

– Krupanj zbog svog izgleda koji ima sve odlike prirodnog karantina, ali i uređene sporstke infrastrukture idealan je za pripreme sportski ekipa svih uzrasta. Naša opština često je domaćin brojnih međunarodnih sportskih kampova i turnira koji se održavaju tokom cele godine na našim terenima, najviše na terenu sa veštačkom travom – objašnjava Stefanović.

Ljubiteljima sporta i sportskih aktivnosti kako domaćim tako i gostima na raspolaganju su sportska hala „Borivoje Ž. Milojević“, tri velika travnata terena, od čega je jedan sa veštačkom travom i noćnim osvetljenjem, i pet manjih. Opština Krupanj poseduje širok spektar sportova od najzastupljenijeg fudbala do odbojke, rukometa, košarke, karatea, boksa,  stonog tenisa, bilijara i drugih.

O svim sportskim objektima u Rađevini brine Sportsko – turistička organizacija opštine Krupanj, koja je zahvaljujući podršci lokalne samouprave najmlađim stanovnicima obezbedila potpuno besplatno bavljenje sportom.

Kako ističe pomoćnik predsednika u narednom periodu nastaviće da pomažu razvoj sportsko – rekreativnog turizma kroz brojna renoviranja i dogradnju sportskog centra. Tu se pre svega misli na  izgadnju tenskog terena i nekoliko drugih. Pored toga za ljubitelje rekreacije Krupnja nudi i čak 300 kilometara uređenih pešačkih, gljivarskih, biciklističkih, adrenalinskih i drugih staza.

– Poslednjih godina, takođe, sve veći zamah uzima i seoski turizam. Svesni činjenice da je ova grana turizma u ekspanziji proteklih godina u svetu i mi smo aktivno počeli da radimo na njenom unapređenju. Našim meštanima koji imaju višak prostora, a koji žele da ga preurede u smeštajni kapacitet, već dve godine pružamo finansijsku podršku kroz lokalni konkurs. Smatram da je seoski turizam možda najbolji način da se odmorite, upoznate sa ukusima, kulturom i tradicijom jednog mesta – kaže Stefanović.

Takođe, proteklih godina vlada veliko interesovanje gostiju za bogatu kulturno – istorijsku baštinu Krupnja, pa je tako iz godinu u godinu primetan sve veći broj posetioca brojnim spomenicima herojima i braniocima otadžbine. Najposećeniji su Spomen kosturnica na mačkovom kamenu, Spomen kompleks Stolice i Soko grad.

– Ne treba skrajnuti ni činjenicu da  Krupanj na svojoj teritoriji čuva 13 crkava i dva manastira, pa stoga važnu ulogu u razvoju turizma ima i veski turizam – podseća naš sagovornik.

Ono za šta će se ponajviše zalagati lokalna samouprava, kako ističe Stefanović jeste unapređenje postojeće turističke infrastruktire ali i dobijanje statusa vazdušne banje, koja je već u procesu. To se, dodaje, odnosi na unapređenju medicinskog i avanturističkog turizma, ali i na medijsku promociju kroz čuvenu aplikaciju „Najdužu pijacu na svetu“.

Inače, Opština Krupanj neguje veoma dugu tradiciju razvoja turizma kroz istoriju. Početkom 20. veka u Kraljevini Srbiji postojalo je 18 hotela od kojih su dva bila u Krupnju – Evropa i Pita. Stanovnici Rađevine bili su svesni svojih potencijala pa je tako 1933. godine osnovano prvo turističko društvo, a dve godine kasnije sa radom je počeo i prvi teniski teren. Danas, i pored činjenice da je malo skrajnut sa glavnih magistralnih puteva, Krupanj je dokazao da zna kako da sačuva netaknutu prirodu što ga čini jedinstvenim turističkim mestom. 

Lj. Marković