Stopića pećina na pragu milionitog posetioca

Stopića pećina kao najposećeniji speleološki objekat u Srbiji, sve je više privlačna za turiste pa je tako u toku 2023. godine preko 100.000 posetilaca obišlo ovo čudo prirode. S obzirom na jake zime u ovim krajevima posećenost je veća s proleća mada je i u hladnim danima, naročito u vreme praznika, zainteresovanost turista iznenađujuća.

Stopića pećina nastavlja da opravdava zvanje najposećenijeg speleološkog objekta u Srbiji. Naime, za vreme Sretenjskih praznika, u lepoti bigrenih kada, podzemnog vodopada i pećinskog nakita uživalo je preko 3.500 posetilaca što nam govori da će se prosek od 100.000 turista ispuniti i ove godine.

„Od samog početka rada pećine 2008. godine, posećenost na godišnjem nivou bila je oko 20.000 posetilaca. Nakon toga, zainteresovanost turista naglo raste, pa smo za vreme korone dostigli brojku od 120.000 turista, što pećinu svrstava u sam vrh posećenosti. Ova godina obećava da premašimo godišnji prosek a dogodine, u ovo isto vreme, očekujemo milionitog posetioca“, rekao je Jovan Pavlović, TO Zlatibor.

Uređenje pećine se vrši parcijalno, gotovo svake godine se uradi nešto novo na šta su gosti i navikli i rado joj se vraćaju. Kroz pećinu sada ide staza ukupne dužine oko 400 metara, koju krasi rasveta u svim hodnicima i kanalima. Već par godina dostupan je i audio vodič Stopića pećine , koji gostima omogućava da kroz video, foto i tekstualne formate uživaju u šetnji kroz deset ključnih tačaka.

„Sklop svih dobrih okolnosti čini je posebnom. Zaštitni znak pećine su bigrene kade i najveći otvor u Srbiji, zbog čega je veoma specifična i laka za obilazak i dece i odraslih. Pored toga, lokacija nam je jako dobra. Nalazimo se u blizini veoma posećenog turističkog mesta, Zlatibora a onda i u blizini magistralnog puta za BiH i Crnu Goru. A što se tiče lokala, nalazimo se na „krugu dvojke“ kako mi ovde volimo da kažemo, a to je ovaj deo puta koji vodi ka Rožanstvu, Sirogojnu, Gostilju i Vodicama“.

Turistička organizacija Zlatibor ulaže stalne napore da Stopića pećina bude sve uređenija, ulažući znatna sredstva u infrastrukturu pećine i na zaštićenom području. Pored nedavno uređenog parking prostora i mini pijace na kojoj su izloženi domaći proizvodi ovoga kraja, u planu je da se zameni kompletna rasveta pećine kao i da se izradi projekat vizitorskog centra.

„Mi i čistimo prilazni put, održavamo celo zaštićeno područje i naravno, čitav prostor unutra. Ono što moram da naglasim je da nam veliku pomoć pruža i opština Čajetina kao i Ministarstvo zaštite živote sredine. Tako da ovde imamo i dovedenu vodu, urađen mokri čvor, dobijamo materijal za posipanje puta tako da smo zajedničkim snagama uspeli da napravimo ovo što sada imamo“.

Trenutno radno vreme pećine je od 9:30 do 15:30 časova dok je cena ulaznice 400 dinara za odrasle i 250 za decu od 7-15 godina.

zlatibor press