Strategija razvoja kulture grada Užica 2024-2029. godina

Strategija kulture grada Užica za period 2024-2029. godine predstavljena je danas u prisustvu predstavnika Ministarstva kulture i Zavoda za kulturni razvitak, predstavnika institucionalne i vaninstitucionalne kulturne scene svih deset opština Zlatiborskog upravnog okruga, kao i predstavnika ustanova kulture i Udruženja građana. Strategija predstavlja osnov za dalji razvoj kulture, osigurava veliki broj novih događaja, sadržaja, infrastrukturnih projekata i što je najvažnije garantuje očuvanje bogatog kulturnog nasleđa.

-Titula nacionalne prestonice kulture dodatni je vetar u leđa, a ova godina tek početak velikih infrastrukturnih i progamskih sadržaja čija realizacija nas očekuje u narednih pet godina. U ovoj godini očekuje nas preko 200 programskih sadržaja, pažljivo osmišljenih i kreiranih, kako bi i naši sugrađani i posetioci sa strane, imali priliku da naš grad upoznaju kroz široku prizmu kulture, kulturno-istorijskog segmenta i segmenta budućnosti i vizionarstva. Realizovaćemo čitav niz infrastrukturnih projekata, kao što su Dečiji kulturni centar, galerija keramike, rekonstrukcija kuće Mihaila Milovanovića, rekonstrukcija Narodne biblioteke i Narodnog muzeja u kojima će biti stalne postavke, izgradnja legata Ljubomira Simovića, Dinarsko-ribarsko naselje u Mokroj Gori, Staza svetlosti u klisuri reke Đetinje, a u toku su radovi na rekonstrukciji Velike scene u Gradskom kulturnom centru, u čijem objektu je izgrađen lift za osobe sa invaliditetom – istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Užice jeste i biće prestonica kulture, ne samo u ovoj već i u godinama koje dolaze. U to smo sigurni svi mi koji smo učestvovali u izradi ove Strategije”, zaključila je gradonačelnica.
Prema rečima Branislava Mitrovića koordinatora Radnog tima za izradu Strategije razvoja kulture grada Užica 2024-2029. neosporna je činjenica da je Užice grad kulture i tome u prilog ide i prva štampana knjiga u manastiru Rujno, prva hidrocenrala po Teslinim principima, Užička republika, Milutin Uskoković i mnogi drugi ljudi i događaji iz bogate istorije grada.


Strategija razvoja kulture je po rečima dr Tijane Palkovljević Bugarski predsednice Radne grupe za praćenje projekta Užice 2024 – Prestonica kulture Srbije, neophodan dokument koji će sve aktere stalno podsećati šta je ono što treba da rade i zbog čega su tu.

“Meni je drago što je grad Užice imao najbolju prijavu i sa punim pravom odabran posle Čačka za nacionalnu prestonicu kulture. Nismo imali dilemu ni da li će Užice sa kapacitetima nasleđem i ljudima uspeti da izradi jednu ovakvu Strategiju. I ono u što sam sigurna je da će ona biti oruđe u rukama svih vas i donosilaca odluka i onih koji se bave kulturom. Verujem i da ćete uspeti da opravdate titulu nacionalne prestonice kulture”.
dr Vuk Radulović koordinator projekta Prestonice kulture Srbije u kabinetu potpredsednice Vlade Republike Srbije i Ministarke kulture naglasio je da Strategija ima veliki značaj ne samo za Užice već i za ostale gradove i opštine.

“Užice je načinilo još jedan veoma važan korak ka 21.martu, datumu kada će i zvanično preuzeti titulu Prestonice kuture Srbije. Smatramo da je izuzetno važno što smo se okupili danas ovde i imamo priliku da se upoznamo sa merama i politikama koje će grad primeniti u petogodišnjem periodu implemetacije Strategije. Ovo je naročito značajno kako za predstavnike kulturne scene Užica, tako i za druge gradove i opštine koji planiraju donošenje strateških dokumenata ali i prijavu na nacionalni projekat”.

Današnji događaj upotpunjen je nastupima učenika Muzičke škole ,,Vojislav Lale Stefanović“ a prisutni su imali priliku da pogledaju i eksponate iz Umetnike škole Užice.