Studijska poseta novinara Zlatiboru

Ovih dana su na Zlatiboru, u studijskoj poseti, boravili turistički novinari i ljudi od uticaja u oblasti turizma. Posetu su zajednički upriličili Turistička organizacija Zlatibor i Turistička organizacija Srbije. Ovom prilikom sa gostima je razgovarao predsednik opštine Čajetina, koji je predstavio novu fazu u planovima za razvoj Zlatibora.

Opština Čajetina ima ambiciozne planove koji proističu kako iz dosadašnje, tako i iz nove Strategije razvoja opštine koja se upravo priprema, a u kojoj će se naći sve što je započeto u prethodnim godinama, kao i ono što će se realizovati u narednom periodu. Najvažniji projekat je nova gondola koja će kretati sa Tornika i završavati se u Pribojskoj banji u ukupnoj dužini od oko 14 kilometara – rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović juče tokom studijske posete turističkih novinara najavljujući novu fazu u razvoju Zlatibora

U planu izgradnja novog centra

„Oko Ribničkog jezera planiramo da izgradimo novi centar Zlatibora, takozvani Zlatni grad, nastavio je Stamatović, što podrazumeva izgradnju golf terena, kao i rezidencijalnih vila i hotela, tako da će ovaj deo naše planine izgledati mnogo modernije i savremenije. Od jezera ka centru naseljenog mesta Zlatibor se grade sportski tereni, petnaestak u prvoj fazi izgradnje, prvenstveno za pripreme sportskih ekipa. Grubi radovi na pripremi terena su već skoro završeni i u ovoj godini ćemo raditi na onim takozvanim finim radovima tj. na postavljanju svih instalacija, hibridne trave sa veštačkom podlogom, kao i na izgradnji pratećih sadržaja pored samih terena“, rekao je Stamatović.

„Radi se uporedo i na postavljanju novog cevovoda sa Sušičkih vrela u dužini od 17 kilometara. Već je izvedena polovina radova, a u drugoj polovini godine se može očekivati da voda sa Sušičkih vrela bude na Karauli na Zlatiboru“, objasnio je Stamatović pri tom naglašavajući da su se mogle čuti često neodgovorne i netačne izjave da će projektom Zlatnog grada biti ugroženo vodosnabdevanje čitavog Zlatibora i opštine Čajetina, i da su zbog toga važna Sušička vrela.
Plan je da završetkom svih tih radova, na Zlatiboru može da boravi i milion posetilaca godišnje, što podrazumeva oko 10 miliona noćenja. Najposećenija planina Srbije i regiona će se tako svrstati u red najpoznatijih i najposećenijih planinskih turističkih centara Evrope, naglasio je Milan Stamatović.

zlatibor press