U nedelju startuje „Biciklom kroz Srbiju i Crnu Goru“

U organizaciji kraljevačkog MTB „Čiker”, u saradnji sa više od dvadeset turističkih organizacija iz Srbije i Crne Gore, u nedelju startuje  biciklistički maraton pod nazivom „Čiker MTB maraton”. Maraton koji svake godine polazi iz Kraljeva i završava se u nekoj od opština u Crnoj Gori, održava se od 2012. godine.


Prve godine maraton je bio deo IPA projekta: „Biciklom kroz Srbiju i Crnu Goru”, koji je proglašen za najbolji projekat prekogranične saradnje u 2012. godini, i finansiran je od strane EU. Maraton nije takmičarskog već sportsko – turističkog karaktera. Pored promovisanja turističkih i kulturnih potencijala zemalja kroz koje prolazi, maraton promoviše biciklizam kao sport kojim se redukuje zagađenost vazduha i propagira zdrav način života. Maraton traje deset dana i prolazi kroz brdsko-planinske predele.
Trasa maratona se menja svake godine. Tako je prethodnih godina prolazila planinskim putevima planina Goč, Radočelo, Čemerno, Javor, Golija, Zlatibor, Mučanj, Zlatar, Jadovnik, Kamena Gora, Jabuka, Lisa, Ljubišnja, Bjelasica, Sinjajevina, Pivske planine, Durmitor, Moračke planine, Lovćen i Rumiju, prolazeći kroz Čačak, Požegu, Užice, Ivanjicu, Novu Varoš, Sjenicu, Prijepolje, Novi Pazar, Tutin, Berane, Kolašin, Pljevlja, Bijelo Polje, Žabljak, Šavnik, Plužine, Nikšić, Cetinje, Danilovgrad, Podgoricu, Trebinje, Kotor, Ulcinj, Tivat i Herceg Novi.
Broj učesnika se, do početka pandemije, svake godine povećavao. Od oko 40 učesnika 2012. godine, broj se popeo na maksimalnih oko 160 učesnika u 2019. godini.
Do sada su na maratonu učestvovali biciklisti iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Švajcarske, Nemačke, Italije, Izraela, Čilea i SAD-a.

„Čiker mtb marathon 2023’’, koji ima radni naziv „Biciklom po Šumadiji’’, će trajati sedam dana, odnosno od 25. juna do 1. jula, biće organizovan kao kružna tura po centralnoj Srbiji, odnosno Šumadiji i završiće se u Kraljevu.