Ugovori za stalno i za radnike koji su radili tokom pandemije Covid19

U užičkom Domu zdravlja priređen je prijem za radnike angažovane tokom pandemije kovida u ustanovama Zdravstvenog centra Užice, sa kojima su nedavno potpisani ugovori o stalnom zaposlenju. Prijemu je pored gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, načelnika Zlatiborskog okruga Desimira Popovića i menadžmenta ZC Užice prisustvovala i direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Podsetivši da su ulaganja u zdravstvo u poslednjih nekoliko godina najveća u istoriji Srbije, direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, naglasila je da sve to ne bi imalo značaj da nije zdravstvenih radnika, heroja koji su nosili skafandere danima i svoje porodice nisu viđali mesecima. Njih kako je dodala, država nije zaboravila i ovi ugovori o stalnom zaposlenju samo su jedan od načna da im se oduži za hrabrost i posvećenost koju su pokazali tokom pandemije kovida 19.

“Nastavlja se sa povećanjem plata koje su od 2012. do danas uvećane za 111 odsto lekarima a za 138 posto sestrama. Takođe, zapošljavamo i dalje, a ako je neko ostao nezaposlen iz perioda kovida, biće zaposlen. Novina je da će se organizovati državne stipendije zdravstvenim radnicima kako bi mogli da se usavrše zbog savremene opreme i inovativnih lekova”, rekla je Radojević Škodrić.

U ime grada Užica novzaposlenima je čestitala gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.
“Ne plašeći se za svoje živote dali ste nemerljiv doprinos onda kada je to bilo najpotrebnije svim građanima Užica celog Zlatiborskog okruga. Ovo je istovremeno i još jedan dokaz da živite u državi koja brine o vama i kojoj su ljudi na prvom mestu. I grad je u proteklih nekoliko godina konstantno ulagao u svoje zdravstvene ustanove, pa smo u vreme kovida obezbedili i opremili prostor za kovid bolnicu, pružali finansijsku podršku za nabavku neophodne opreme i smeštaj zdravstvenih radnika koji su dolazili iz drugih opština i gradova. U vremenu posle kovida krenuli smo u rekonstrukciju i sređivanje objekata pa je potpuna rekonstrukcija urađena u Zdravstvenoj ambulanti u Sevojnu, u narednim danima bićemo u prilici da otvorimo i potpuno novi antituberkulozni dispanzer, a jednaku pažnju posvećujemo i seoskim ambulantama. Takođe grad je nabavio i stavio na raspolaganje Zdavstvenom centru Užice nekoliko sanitetskih vozila, kao i vozila za potrebe službi kućnog lečenja i patronaže, podsetila je gradonačelnica istakavši da je briga o zdravlju sugrađana na mestu broj jedan i u narednom periodu.
Po najnovijem zaključku Vlade zaposleno je 8.436 zdravstvenih i nezdravstvenih radnika koji su bili angažovani tokom kovida, a pre toga je od marta 2020. godine zaposleno 4.000, pa je ukupno u zdravstvenom sistemu zaposleno od tada 12.436. U Zdravstvenom centru Užice stalni ugovor dobila su 82 lica, a 12 je zaposleno u Specijalnoj bolnici Čigota. Čestistke im je uputio i načelnik Zlatiborskog okruga Desimir Popović.

“Vi ste bili ti koji ste se hrabro suočili sa najvećim izazovom stavljajući na raspolaganje svoju stručnost znanje i srce svima kojima je bila potrebna pomoć. Radili ste besprekorno pod stalnim pritiskom i pokazali pravi timski duh. Neka današnji dan bude simbol hrabrosti vašeg predanog rada i budućeg uspeha”.
Prema rečima dr Aleksandra Lazića direktora Doma zdravlja Užice, borba sa kovidom pokazala je izuzetnu snagu zdravstveih radnika i nemedicinskog osoblja, jednog sistema koji nije pao ni onda kada su padali mnogo veći zdavstveni sistemi širom Evrope i sveta.

“Bilo je i dana kada su nas građani pratili aplauzima, kada smo se kretali ulicama tokom policijskih časova. To je stavilo na nas jedno breme obaveze da budemo ovde za naše građane, našu Srbju i da prosto opravdamo to veliko poverenje ljudi. U moje lično ime kao nekoga ko je bio u prvim redovima kovida želim da se zahvalim svima vama koji ste danas ovde i ostalima koji će dobiti svoje mesto u zdravstvu”.

I dr Nataša Gagović direktorka Zdravstvenog centra Užice naglasila je da i pored svih smeštajnih kapaciteta i opreme koja je u to vreme obezbeđena ne bi bilo moguće zbrinuti ogroman broj pacijenata sa područja na kome gravitira oko 300 hiljada građana, da nije bilo ljudstva koje je sve iznelo na svojim leđima.
Direktorka RFZO je posle prijema radnika obišla Opštu bolnicu Užice i deo gde je planirana nova magnetna rezonanca. Kako je rečeno prva magnetna rezonanca stiže do kraja godine, druga u prvoj polovini naredne. Takođe najavljena je i angio sala a uskoro i početak radova na rekonstrukciji i dogradnji Opšte bolnice Užice. Promene se očekuju i po pitanju ruralnih područja u kojima će biti angažovane mobilne ambulante i apoteke. Prioritet su i domovi zdravlja kojima se mora vratiti ključna uloga rada na prevenciji i ranoj dijagnostici.

izvor: Grad Uzice