Uskoro radovi na izgradnji nove kotlarnice u kasarni

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević potpisala je ugovor o izgradnji nove gasne kontejnerske kotlarnice u prostoru bivše kasarne u Krčagovu. Za ovu investiciju Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je 15 miliona dinara u okviru Konkursa za sufinansiranje realizacije projekata nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje u 2024. godini.

“Ovo je, možemo reći, nastavak naše veoma dobre i veoma uspešne saradnje, a na zadovoljstvo i korist svih građana Užica”, istakla je posle potpisivanja ugovora gradonačelnica Užica, uz zahvalnost Ministarstvu zaštite životne sredine, koje prepoznaje probleme i potrebe grada.

“U protekle tri godine uz podršku ovog ministarstva zamenili smo kotlarnicu u Centru za majku dete užičkog Doma zdravlja, kotlarnicu u sportskoj dvorani Veliki park, kotlartnicu u Narodnom pozorištu Užice i evo sada, dobili smo sredstva za izgradnju gasne kontejnerske kotlarnice za prostor bivše kasarne u Krčagovu. Za Užice i Užičane ovo su važne investicije jer, konverzijom kotlarnica sa mazut na gas u značajnoj meri smanjujemo aerozagađenje. Nadamo se i sigurni smo da ćemo imati podršku kako ovog ministarstva tako i Vlade Republike Srbije u realizaciji, za nas takođe važnog projekta, a to je izgradnja nove kotlarnice Međaj, investicije vredne oko 950 miliona dinara. To je i jedina preostala kotlarnica na mazut u našem sistemu daljinskog grejanja”.
Ministarstvo zaštite životne sredine nekoliko godina unazad podržava i mere namenjene individualnim domaćinstvima, pa je tako u protekle dve godine zajedničkim sredstvima grada i ministarstva subvencionisana nabavka 425 kotlova na gas i 34 kotla na pelet. Uz subvenciju je nabavljeno i ugrađeno pet toplotnih pumpi, a za građane iz socijalno ugorženih kategorija nabavljeno je i isporučeno 42 šporeta sa oznakom eko dizajna.