Užice i zvanično prestonica kulture Srbije

Voz kulture stigao je u Užice, a u njemu i delegacija grada Čačka, predvođena gradonačelnikom Milunom Todorovićem. Ovim činom i simboličnom sadnjom stabla “Čačanske rodne” ozvaničena je titula nacionalne prestonice kulture, koju grad Užice nosi u narednih godinu dana. Prema rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, Era kulture počinje, a sa njom i čitav niz novih infrastrukturnih i programskih sadržaja.


“Čačanska rodna”, koju su simbolično zasadili gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, ujedno je i slogan koji je grad Čačak nosio tokom prethodne godine kao prvi grad sa titulom nacionalne prestonice kulture. Njihova iskustva su, po rečima gradonačelice Užica dr Jelene Raković Radivojević, bila dragocena u prethodnom periodu.

Početak mnogih kulturnih dešavanja


“Pred nama je godina ali i samo početak mnogobrojnih kulturnih dešavanja, godina u kojoj ćemo sprovesti niz vrlo važnih infrastrukturnih projekata i sve ovo vreme bilo nam je važno iskustvo koje smo podelili sa gradom Čačkom i podrška od Ministarstva kulture, a naročito potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke kulture Maje Gojković”, istakla je gradonačelnica uz poziv sugrađanima da večeras na Trgu partizana prisustvuju manifestaciji “Praznik svetlosti”, čime i zvanično počinje Era kulture.
Uz čestitke Užičanima gradonačelnik Čačka Milun Todorović, izrazio je zadovoljstvo ovim projektom Minstarstva kulture koji, prema njegovim rečima, jeste pravi primer decentralizacije.

“Grad Čačak kao prva nacionalna prestonica kulture unazad godinu dana učinio je sve da uz mnogo programa i sadržaja, oko šest hiljada učesnika u svim programima, a bilo ih je oko 230 koncipiranih i sjajno sprovedenih, podigne ovu manifestaciju na visok nivo. Tu su naravno i infrastrukturni projekti koje smo realizovali, sve sa željom da ne stanemo na ovome već da radimo i u budućnosti na stvaranju, pre svega uslova za osnaživanje kulturnih sadržaja, novih potencijala koji će gradu Čačku doneti novu turističku ponudu, turiste i dodatne prihode”.
Glumci užičkog Narodnog pozorišta Biljana Zdravković i Vahidin Prelić prikazali su odlomak iz “Došljaka”, a prisutnima se zdravicom obratio učenik Užičke gimnazije Dušan Milanović.


Nakon svečanosti primopredaje titule nacionalne prestonice kulture, gosti su prošetali “Stazom svetlosti” do Hidrocentrale pod gradom, gde su imali priliku da se upoznaju sa istorijom tog zdanja vezanog za Nikolu Teslu.