Užički srednjoškolci “U njihovim patikama”

Kako izgleda na jedan dan hodati „u patikama“ izbeglica i kakav je osećaj da preko noći izgubite sve što ste imali, pitanje je na koje su kroz svoje radove odgovorili učenici užičkih srednjih škola. Izložba je otvorena danas u Jokanovića kući u okviru projekta “U njihovim patikama”, koji realiuzuje Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u saradnji sa Umetničkom školom Užice.
Umetnička škola Užice jedna je od 13 u Srbiji, koja je odabrana za učešće u realizaciji projekta “U njihovim patikama, a po oceni zamenice šefa Delegacije UNHCR-a u Srbiji Stefani Kraus i škola koja je uspela da u potpunosti odgovori na ovaj zadatak i bude primer ostalima.


“Kada smo započeli projekat bili smo srećni što je Umetnička škola prihvatila, ali nismo mogli da zamislimo da će se pridružiti ostale škole iz grada i Narodni muzej u celu priču. Prvi put sam u Užicu i impresionirana sam otvorenošću grada, ovom istorijskom kućom i divnim radovima učenika. Koliko su zapravo razmišljali o ljudima koji su usled ratnih dešavanja morali da napuste svoje domove svedoče i kostimima u kojima su danas ovde. Pokazali su da je moguća gradnja mostova među različitim kulturama. Užice je grad otvorenog srca, đaci otvaraju srce izbeglicama iz drugih zemalja i Užice je zaista pozitivan primer koji želimo da se proširi svuda po zemlji i dalje”.
Podrška grada ovakvim projektima ne dovodi se u pitanje istakao je član Gradskog veća Slobodan Grbić, podsetivši da su u Užice dobrodošli svi koji to žele bez obzira na to odakle dolaze.

Za Umetničku školu Užice učešće u ovom projektu je veoma značajno, naročito , kako je istakla direktorka Ivana Stamatović, u godini koja prethodi Prestonici kulture.
“Pesme fotografije, plakati, crteži, grafike učenika Umetničke, Tehničke, Medicinske i Muzičke škole govore o njihovom saosećanju sa vršnjacima i svim ljudima iz ratom zahvaćenih područja. Drago nam je i što su zajedno sa njihovim postavljeni radovi umetnika izbeglica iz nekoliko zemalja. Biće nam zadovoljstvo da Užičani dođu i pogledaju izložbu koja će biti postavljena do 19. juna”.


Položaj izbeglih i raseljenih lica u Užicu i aktivnosti koje grad preduzima bile su neke od tema razgovora zamenice šefa Delegacije UNHCR-a u Srbiji Stefani Kraus sa zamenikom gradonačelnice Užica Dragoljubom Stojadinovićem i članom Gradskog veća za socijalnu politiku Slobodanom Grbićem.


Ovom prilikom ona je izrazila zadovoljstvo, što je u proteklom periodu urađeno dosta u Užicu, po pitanju rešavanja stambenih problema izbeglih i raseljenih lica, ali i pitanju njihove integracije u društvo. Takođe je, kako je istakla, raduje i podatak da su vrata grada otvorena za sve ljude, koji su sticajem okolnosti ostali bez svojih ognjišta i u poslednjim ratovima u Siriji i Ukrajini, iako prema podacima oni kroz Užice samo prolaze.
Predstavnici grada istakli su da je grad pouzdan partner u realizaciji ovakvih projekata i izrazili nadu da će se ratna zbivanja uskoro završiti kako bi ljudi iz celog sveta u Užice dolazili u obilazak poznatih istorijskih i turističkih lokaliteta.