Vujović: Nastavljamo sa merama za poboljšanje vazduha u Užicu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sa saradnicima obišla je kontejnersku gasnu kotlarnicu u Narodnom pozorištu Užice, čije postavljanje je finansirano zajedničkim sredstvima ovog ministarstva i grada u iznosu od oko 25 miliona dinara.

Prema njenim rečima, grad Užice kao jedan od gradova i opština sa najvećim zagađenjem vazduha ima prioritet u rešavanju tog problema i može računati na podršku Vlade Republike Srbije i u narednom periodu.

“U prethodnom periodu smo zamenili kotao u vrtiću, Domu zdravlja, sportskoj hali, a kada kroz nekoliko dana, počne ova gasna kotlarnica sa radom u značajnoj meri biće eliminisano aerozagađenje u samom centru grada. Uskoro nas očekuje i zamena poslednje kotlarnice na mazut u sklopu gradske toplane i to je jedan od kapitalnih projekata koji je ušao u plan “Srbija 2027″. Intezivno ćemo raditi na pripremi dokumentacije, obezbeđivanju sredstava i nadam se da ćemo uskoro moći da i taj projekat promovišemo”.

Ministarka je podsetila i da je kroz programe namenjene građanima već zamenjeno oko 800 kotlova u domaćinstvima i pozvala Užičane da u što većem broju konkurišu za sredstva. Ona je izrazila zadovoljstvo i skorim početkom radova na proširenju tela deponije “Duboko”.

“Iskreno se nadamo da ćemo tokom ove godine uspeti da obezbedimo neophodna sredstva i da jedinu preostalu kotlarnicu na mazut u daljinskom sistemu grejanja zamenimo kotlarnicom na gas, odnosno da krenemo u izgradnju kotlarnice Međaj. U tom velikom i moram da kažem skupom poslu računamo na podršku Vlade Republike Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine. Hvala ministarki Ireni Vujović i njenom ministarstvu na ogromnom razumevanju za rešavanje svih problema koje imamo u oblasti zaštite životne sredine, prvenstveno u naporima za smanjenje zagađenja vazduha, ali i upravljanja otpadom u okviru Regionalnog centra Duboko”, kazao je zamenik gradonačelnice Dubravko Stojadinović.

Nakon obilaska kotlarnice, ministarka je obišla i zgradu Narodnog pozorišta Užice.