Za adaptaciju i opremanje prijepoljskog vrtića uloženo 21 milion dinara

Preko 21 milion dinara, usloženo je u zadnjih godinu dana u adaptaciju i opremanje novih i postojećih prostorija u vrtićima Predškolske ustanove “Miša Cvijović”. Prošireni su kapaciteti za dve stotine dece i kad na to dodamo formirane grupe u “Valteru” dolazimo do 350 dece koja su primljena van redovnog konkursa, kazao je član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje Marko Šljukić.

Izgradnjom novog vrtića u Lukama, koji finansira država, biće proširen kapacitet za boravak dve stotine mališana i biće definitivno ukinute liste čekanja. Uslovi u svim vrtićima su mnogo bolji nego ranije a želja menadžmenta ustanove i lokalnog rukovodstva je da budu još bolji, rečeno je novinarima na konferenciji za medije u PU “Miša Cvijović”, kojoj su prisustvovali i najviši opštinski čelnici.

– Konstantnim ulaganjem u vrtiće i obrazovanje od početka prvog mandata predsednika Popadića prošle godine pokazali smo da smo posvećeni najmlađima i da su nam oni prioritet. Ukupna vrednost svih investicija u objektu „Naša radost“ je 9.220.456 dinara. Za oko 4.000.000 dinara nabavljena je oprema za centralnu kuhinju, 330,000 dinara je uloženo za  postavljene dve kapije na glavnom i službenom ulazu. A 300.000 dinara  je utrošeno za  molersko farbarske radove. U toku su radovi na uređenju i opremanju dvorišta  podlogom i mobilijarom čija vrednost iznosi 4.652.400 dinara koje finansira lokalna samouprava. Zbog proširenja kapaciteta za drugu smenu upisano je 50 dece. Uglavnom su to mladi roditelji koji su zaposleni u MDG, koji imaju potrebu da im deca idu u drugu smenu.To im je ovaj vrtić omogućio i jedan je od retkih u Srbiji sa radom u drugoj smeni. Sigurno će se u budućnosti ovi zahtevi još povećati a ustanova će za to biti spremna – naveo je član Opštinskog veća Marko Šljukić.

Upis mališana u toku

Trenutno je u toku konkurs za prijem mališana u mlađu jaslenu grupu, kaže direktorka ustanove Violeta Tošić. Ona navodi da se na listi čekanja trenutno nalazi 89 mališana. Violeta ističe i da je nedostatak kvalifikovanog kadra, jedan od problema sa kojima se ova obrazovna ustanova susreće.

– Mi smo otvorili 15 grupa i primili oko 40 radnika, vaspitača, medicinskog osoblja i pomoćnih radnika. Trenutno nemamo vaspitača na Zavodu za zapošljavanje. Kako bi smo organizovali funkcionalno poslovanje imaćemo premeštaj vaspitača iz drugih vrtića, što i stoji u ugovoru sa vaspitačima. Nadamo se da će se i na Zavodu pojaviti kvalifikovanog kadra – kaže Violeta Tošić direktorka PU “Miša Cvijović”.

Narednog meseca trebalo bi da počnu dve velike investicije u objektu Maslačak na Kolovratu, kaže predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić.

– Od Mininistarstava za zaštitu životne sredine smo dobili sredstava za kupovinu novog kotla na pelet za vrtić Maslačak. Dok će adaptaciju dvorišta na Kolovratu sufinansirati  – Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju u iznosu od 5,9 miliona dinara, lokalna samouprava će obezbediti 4,2  miliona – obećava prvi čovek opštine Drago Popadić.

Nove cene

U prošlom mesecu došlo je do povećanja cena u vrtićima za oko 900,00 dinara na mesečnom nivou. Razlog za povećanje cena je rast cena energije, usluga, hrane, zarada u poslednje 4 godine.  Ekonomska cena programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskoj ustanovi „Miša Cvijović“ u Prijepolju za celodnevni boravak dece iznosi od 28.428,64 dinara dok je za celodnevni boravak deteta za predškolski program 24.839,51 dinara. Učešće roditelja za usluge u ekonomskoj ceni po detetu iznosi 20% od ovih cena. Celodnevni boravak dece uzrasta od 1 do 5,5 godina iznosi 5.685,00 dinara mesečno. Za celodnevni oblik rada za decu koja pohađaju pripremni predškolski program uzrasta od 5,5 do 6,5 godina, cena je 4.958,00 dinara mesečno po detetu. Roditenjima se cena usluge za drugo upisano dete umanjuje za 10%, za treće rođeno dete cena usluge se umanjuje za 30%, dok se za četvrto rođeno i svako naredno rođeno dete usluga nenaplaćuje.

 – Ne možemo ovo povećanje cena zloupotrebiti i reći da je je to udar na najmlađe. Svaki rast cena i inflacija je udar na kućni budžet. Udar na kućni budžet je kad jedan od roditelja ne može da radi jer nema mesta u vrtiću u kojem  čuvaju dete, hrane i vaspitno obrazuju.  To je mnogo veći udar na porodični budžet nego povećana cena za oko 900,00 dinara mesečno – zaključio je većnik Marko Šljukić.

U prethodnom periodu za unapređenje bezbednosti saobraćaja u zoni vrtića “Duga” opredeljena su sredstva za postavljanje zaštitnih ograda a ove godine se planira i postavljanje zaštitne ograde kod vrtića “Naša radost”.

Nakon rekonstrukcije puta za manastir Mileševu i ulice Ljubiše Miodragovića na Kolovratu biće postavljene zaštitne ograde, ležeće platforme, i radar dopleri a sve u cilju unapređenja bezbednosti u zoni škola i vrtića.

PP Media