“Zlatiborske vile” koncertom obeležile 115 godina postojanja

“Više od jednog veka, negujući tradiciju, kulturno-istorijsko nasleđe i najlepše umetničke dosege, Pevačko društvo “Zlatiborska vila” ostalo je jedinstveno na svom putu i u svom izrazu. Sagledavajući sveukupan doprinos, rado smo uvrstili vaš program u “Eru kulture” i podržali ideju ovog susreta”, istakla je gradonačelčnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, na početku svečanog koncerta upriličenog povodom značajnog jubileja.
Prema njenim rečima, temelje našeg kulturnog delovanja možemo samo učvrstiti i nadograditi poštujući nasleđe, uz pogled ka budućnosti, i jednom novom svetlu koje je pred nama.

“U različitim istorijskim prilikama i dešavanjima, muzički izraz bio je tačka susreta, razumevanja i daljeg, zajedničkog, delovanja. Tako je i osnivač, Stevan Malenković, verovao u ideju postojanja prvog užičkog hora i istrajno joj se posvećivao. Ugledni profesor i direktor užičke Gimnazije, potom direktor Učiteljske škole, vrlo obrazovan, sa znanjem više stranih jezika, vrstan slavista i veliki rodoljub, i dalje živi u sećanju Užičana i Užičanki. Nastavio je sa svojim delovanjem u ovom pevačkom društvu i nakon Balkanskog i Prvog svetskog rata, ali i mesta u srpskoj vojsci na Solunskom frontu – njegova želja i posvećenost je ono što se sledi i iz čega se uči. Večerašnji program, čiji smo deo, biće prikaz različitih epoha, ali i veliki korak ka novim poglavljima, a grad je uvek tu da pruži podršku i prepozna ovakve događaje koju predstavljaju značajan doprinos u jednoj, novoj eri, “Eri kulture”, naglasila je gradonačelnica.
Pored izvedbi “Zlatiborskih vila”, koje su na najbolji način prezentovale bogatu istoriju hora, prisutna publika uživala je i u nastupu gostiju koncerta, vokalnog sastava “Iskon”.