Good Food & Wine festival je manifestacija koja za temu ima hranu i vrlo je atraktivna i konkurentna, jer je to jedan od elemenata ponude koji privlači turiste na globalnom nivou. Savremeni turista želi da uživa u tipičnoj, autohtonoj hrani, vinima i pićima. Centralni deo festivalske nedelje je Sajam hrane i vina koji se održava 01. jula na najlepšem beogradskom keju Sava Promenadi. Festival je dobitnik prestižnog priznanja „Zvezde Beograda” za 2021. godinu kao jedna od najboljih manifestacija koju je u toj godini podržao Grad Beograd.
Dobra hrana i vino festival je najprestižnija i najmasovnija izlagačka manifestacija u Srbiji koja promoviše vinsku industriju i gastronomiju. Održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i omladine. Način da se promovišu mali proizvođači su upravo ovakve privredne i gastronomske manifestacije.
-Od 53 proizvoda zaštićenog geografskog porekla, 47 je poljoprivrednog porekla. Ovo je šansa, ne samo za turizam već i za poljoprivredu, da se uzajamno umreže i na taj način zajednički plasiraju proizvode na tržištu. Pored leskovačkog ajvara, peglane kobasice, ariljske maline, od skoro lužničke vurde, postoji još mnogo proizvoda zaštićenog geografskog porekla, koji stavljen u funkciju razvoja turizma dobija još više na vrednosti. Prognoze su da će u narednih pet godina sve više turista dolaziti u Srbiju i da je glavni mamac tipična hrana visokog kvaliteta – rekla je Danijela Vićentijević, savetnica u Ministarstvu turizma i omladine.
Na Sajmu tradicionalne hrane i srpskih vina ove godine izlagaće više od 100 proizvođača i kompanija iz Srbije i regiona među kojima je i Zlatiborski Eko agrar.

-Zlatiborski Eko agrar je privredno društvo osnovano od strane lokalne samouprave sa ciljem da se bavi razvojem poljoprivrede. Mi kao stočarski kraj, apsolutno smo prepoznali tu potrebu da razvijamo poljoprivredu i u skladu sa tim i naši proizvođači će biti predstavljeni na ovom festivalu na kom mi već tradicionalno učestvujemo, zahvaljujući tome imamo i svoj korner. Šest izlagača će biti predstavljeno među kojima je i mlekara „Naša Zlatka“ koja je ove godine dobila organski sertifikat i na festivalu ćemo se prikazati sa organskim mlekom koje je trenutno jedino u Srbiji – rekao je Marko Marić, direktor PD Zlatiborski Eko agrar.
Sajam hrane i vina je događaj namenjen promociji, degustaciji i prodaji. Građani i turisti moći će da 1. jula provedu ugodno popodne i veče na beogradskom keju i ekskluzivnoj lokaciji Sava Promenadi, i da besplatno degustiraju proizvode i naravno, da ih kupe po sajamskih cenama i sa specijalnim popustima.
Organizator festivala je udruženje Centar Spektar u partnerstvu sa brojnim kompanijama i medijskim sponzorima.
Program počinje u 14 časova Sajmom tradicionalne hrane i vina domaćih proizvođača iz regiona, uz degustacije, radionice i predavanja na temu hrane i pića (food styling – aranžiranje hrane, slaganje vina i hrane i dr.), zatim do 22 časa posetioci mogu uživati u izložba hleba „Hleb naš nasušni“, od 15 časova dodela plaketa Good Food & Wine najboljim proizvođačima hrane i pića i institucijama.
18.00 – 19.00 – Nagradna tombola za posetioce Sajma predviđena je od 18 do 19 časova, dok je naredni sat predviđen za Kulturno-umetnički program (tamburaši, pevači, folklorni ansambli…)